ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι είναι ο Ψυχολόγος;

Ο Ψυχολόγος έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στην επιστήμη της Ψυχολογίας. Μετά το τέλος των σπουδών, στην Ελλάδα, οφείλει να έχει στην κατοχή του την Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (Ν.991/1979) και μόνο έτσι έχει δικαίωμα να ασκήσει το επάγγελμα. Μπορεί αργότερα να ακολουθήσει σπουδές σε Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό επίπεδο και ανάλογα με τον τομέα πάνω στον οποίο θα ειδικευτεί να αναλαμβάνει και τα αντίστοιχα περιστατικά. Είναι το επάγγελμα που ασχολείται με την ανθρώπινη συμπεριφορά, μέσω της παροχής συμβουλών και όχι φαρμάκων. Ο ψυχολόγος μπορεί να εργαστεί με άτομα που παρουσιάζουν δυσκολίες, σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, για την καλύτερη υποστήριξη και φροντίδα τους.

Τι είναι ο Παιδοψυχολόγος;

Η Παιδοψυχολογία διερευνά ζητήματα που σχετίζονται με την αναπτυξιακή πορεία του ατόμου από την βρεφική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση.

Παιδοψυχολόγος είναι ο ειδικός που κατέχει βασικό τίτλο σπουδών στην Ψυχολογία και έχει ειδικευτεί (Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών) στον κλάδο της Παιδοψυχολογίας.

Ο Παιδοψυχολόγος αξιολογεί παιδιά και εφήβους μέσω του παιχνιδιού, του παιδικού ιχνογραφήματος, των προβολικών και ψυχομετρικών εργαλείων, ώστε να προβεί στην κατάλληλη παρέμβαση. Δημιουργεί θεραπευτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των δυσκολιών μέχρι και την εφηβεία.

Ο ίδιος παρεμβαίνει τόσο θεραπευτικά (αντιμετώπιση ψυχοπαθολογίας), όσο και συμβουλευτικά (συμβουλευτική γονέων, συμβουλευτική παιδιών και εφήβων).

Πότε ένα παιδί, έφηβος ή γονέας πρέπει να απευθυνθεί σε Παιδοψυχολόγο;

  • Όταν οι γονείς χρειάζονται καθοδήγηση και συμβουλές για τη σωστή διαπαιδαγώγηση του παιδιού τους
  • Για την αντιμετώπιση στρεσσογόνων γεγονότων ζωής όπως χωρισμό, ασθένεια, θάνατο ή δύσκολων μεταβάσεων (πχ. αλλαγή σχολείου)
  • Όταν το παιδί παρουσιάζει δυσκολίες στο σχολείο, μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα, δυσκολίες στην νοητική του ανάπτυξη, ώστε να γίνει αξιολόγηση
  • Όταν παρατηρούνται αλλαγές είτε στη συμπεριφορά του, όπως δυσκολίες στον ύπνο (εφιάλτες), είτε στο φαγητό (ανορεξία, βουλιμία)
  • Όταν έχει προβλήματα συμπεριφοράς, όπως εκρήξεις θυμού και επιθετικότητα
  • Όταν νιώθει άγχος, θλίψη ή εμφανίζει σωματικές ενοχλήσεις, χωρίς οργανική αιτιολογία
  • Όταν παρουσιάζει έντονες αλλαγές στην διάθεση του
  • Όταν έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση
  • Όταν αρνείται να πάει στο σχολείο
  • Όταν είναι κοινωνική απομονωμένο
  • Όταν είναι θύμα σχολικού εκφοβισμού
  • Όταν παρουσιάζει παραβατικότητα πχ. κλέβει, καταστρέφει περιουσίες κ.α. ή τραυματίζει άλλους
  • Όταν παίρνει ναρκωτικά ή καταναλώνει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ
  • Όταν θέλει να κάνει κακό στον εαυτό του και εκδηλώνει αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές
  • Όταν έχει σοβαρή ή χρόνια νόσο

Ποια η διαφορά Ψυχολόγου - Ψυχιάτρου;

Ο Ψυχολόγος κατέχει πτυχίο Ψυχολογίας και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου. Αναλαμβάνει άτομα που δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους ή παρουσιάζουν κάποιας μορφής ψυχική διαταραχή.

Ο Ψυχίατρος είναι κάτοχος πτυχίου Ιατρικής. Ασχολείται με τις ψυχικές διαταραχές και μπορεί να χορηγήσει φάρμακα. Πολλοί μάλιστα έχουν εκπαιδευτεί και στην ψυχοθεραπεία, οπότε μπορούν να αναλάβουν ψυχοθεραπευτικά ένα άτομο.

Τι είναι ο σύμβουλος ψυχικής υγείας;

Ο σύμβουλος ψυχικής υγείας δεν έχει ολοκληρώσει σπουδές Ψυχολογίας, δεν έχει λάβει πτυχίο Ψυχολόγου οπότε δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει και αυτόν τον τίτλο. Δεν διαθέτει άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους τίτλους, όπως σύμβουλος γάμου, σύμβουλος οικογενειακών σχέσεων κ.α. Ενδέχεται να είναι κάτοχος άλλου πτυχίου και να έχει λάβει αυτόν τον τίτλο διότι έχει κάποια πιστοποίηση σε κάποια μορφή ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.seps.gr/index.php/2010-sp-1213541757/204-announcement 

Τι είναι η Συμβουλευτική;

Η συμβουλευτική είναι μια διαδικασία παρέμβασης, ένα είδος θεραπείας που στοχεύει στην επίλυση καθημερινών δυσκολιών των ατόμων όπως στην υγεία, στην εργασία, στις κοινωνικές σχέσεις, στο σχολείο (για τα παιδιά). Είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση κρίσεων αλλά και διαταραχών ψυχικής υγείας. Επικεντρώνεται κυρίως στο συναίσθημα και σκοπό έχει να μειώσει τη δυσφορία των ατόμων κάθε ηλικίας.

Ποια η σχέση θεραπευτή- θεραπευόμενου;

Η θεραπευτική σχέση απαρτίζεται από ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Δεδομένου ότι τηρείται η εχεμύθεια, όποια πληροφορία και αν αντιληφθεί ή ακούσει ο θεραπευτής παραμένει εμπιστευτική. Υπάρχουν περιπτώσεις που "σπάει" το απόρρητο, αλλά σε αυτό είναι ενήμερος ο θεραπευόμενος από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Μέσα στη σχέση υπάρχει αυθεντικότητα και ανοιχτή επικοινωνία. Ο Ψυχολόγος είναι εκεί για να ακούει με ενσυναίσθηση όποιο ζήτημα έχει προκύψει. Μια θεραπευτική σχέση διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες όπως ώρα, τόπος, αριθμός συνεδριών, αμοιβή, ακύρωση συνεδριών, δικαιώματα και των δύο πλευρών. Να σημειωθεί πως υπάρχουν κάποια όρια. δεοντολογικά καθορισμένα στην αλληλεπίδραση αυτή, έμα από αυτά είναι να μη δημιουργηθεί κάποια διαπροσωπική σχέση μεταξύ των δύο.

Πόσο διαρκεί η συνεδρία και ποια η συχνότητά της;

Η συνεδρία με τον Ψυχολόγο διαρκεί 45 λεπτά.

Η συχνότητα των ραντεβού εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση και τη σοβαρότητά της. Συνήθως, πραγματοποιούνται εβδομαδιαία ή ανά δεκαπενθήμερο. Αυτό είναι κάτι που συμφωνείται από την προκαταρκτική συνεδρία.

Πόσο έγκαιρα μπορεί να γίνει η ακύρωση της συνεδρίας;

Μπορείτε να ακυρώσετε το ραντεβού σας μέχρι μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη συνεδρία. Στην περίπτωση που ακυρώσετε την ίδια ημέρα ή λίγη ώρα νωρίτερα, το ραντεβού θα χρεωθεί κανονικά. Η θεραπεία διακόπτεται όταν ακυρωθούν 3 προγραμματισμένες συνεδρίες.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ 

Οι διαδικτυακές συνεδρίες είναι πλέον ευρέως διαδεδομένες. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα είναι εξίσου αποτελεσματικές, όπως οι συνεδρίες δια ζώσης. 

Πλεονεκτήματα 

1. Εξυπηρετεί ανθρώπους που βρίσκονται μακριά, σε απομακρυσμένες περιοχές ή στην επαρχία

2. Δεν χρειάζεται να μετακινηθείτε ή να φύγετε από το σπίτι σας

3. Ιδανική για κάποιον που δεν θέλει να επισκεφθεί ψυχολόγο που βρίσκεται στην πόλη του.

4. Είναι εμπιστευτική και φυσικά διατηρείται το απόρρητο, η ανωνυμία και τηρείται ο Κώδικας Δεοντολογίας.

Μειονεκτήματα

1. Δεν συνίσταται σε άτομα που χρήζουν σοβαρής ψυχιατρικής βοήθειας ή που έχουν την διάγνωση κάποιας σοβαρής διαταραχής.

2. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κανονική συνεδρία, από την άποψη ότι διαρκεί λιγότερο διάστημα και χάνεται η εξωλεκτική επικοινωνία με τον θεραπευόμενο (στάση σώματος, τόνος φωνής, βλέμματα, κινήσεις).

Για ποιες περιπτώσεις είναι κατάλληλη η διαδικτυακή συμβουλευτική;

H online συμβουλευτική μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά ανθρώπους με δυσκολίες, όπως: 

άγχος, κρίσεις πανικού, φοβίες, καταθλιπτική διάθεση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβλήματα σχέσεων, αλλά και για την βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των θεραπευόμενων ή την προσωπική τους ανάπτυξη. 

Πως πραγματοποιούνται οι διαδικτυακές συνεδρίες; 

Έπειτα από τηλεφωνική μας επικοινωνία, κλείνουμε ημέρα και ώρα για το ραντεβού. Οι συνεδρίες μέσω skype διαρκούν 45 λεπτά και δεν διαφέρουν από την συνεδρία στο γραφείο. 

Πως γίνεται η πληρωμή της συνεδρίας;

Αφού κλείσετε το ραντεβού, σας έρχεται σε μήνυμα email ο αριθμός του τραπεζικού μου λογαριασμού. Η κατάθεση των χρημάτων θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη συνεδρία. Η απόδειξη στέλνεται μετά το πέρας της συνεδρίας στο email σας. Στην περίπτωση που έχετε κλείσει ραντεβού, έχετε προπληρώσει αλλά αδυνατείτε να είστε παρών, τότε χρειάζεται να με ειδοποιήσετε μια μέρα πριν ώστε να ορίσουμε νέο ραντεβού. Διαφορετικά η συνεδρία χρεώνεται κανονικά.

Γίνονται ειδικές τιμές σε ανέργους, με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας και σε φοιτητές, με το πάσο.  

© 2021 Στελίνα Αντουλινάκη, Ψυχολόγος, MSc Παιδοψυχολόγος, Αθήνα
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε